Power BI: een introductie

Sinds 2013 levert Microsoft een zogeheten Self Service BI oplossing; Power BI. Met behulp van Excel en Office 365 kan men zelf eenvoudig data analyseren en grafische rapporten en dashboards maken. Hiervoor heeft Microsoft een aantal invoegtoepassingen in Excel gemaakt.

In juli 2015 is de laatste versie van Power BI beschikbaar gesteld. Daarmee is Microsoft helemaal van de integratie met Excel en Office 365 afgestapt. Belangrijkste reden hiervoor is dat het in veel organisaties niet mogelijk is om eenvoudig over te stappen naar de nieuwste Office versie.

De huidige versie van Power BI bestaat in feite uit 2 componenten:

  1. Power BI Desktop: een Windows applicatie
  2. Powerbi.com: een online cloud oplossing

Met Power BI Desktop bent u zelf in staat om data te laden uit databases, lokale bestanden of websites. Deze data kunt u vervolgens eenvoudig interactief analyseren met behulp van visualisaties. Met een minimaal aantal muisklikken is het eerste dashboard gereed.

Wilt u het rapport delen met collega’s? Publiceer het dan op powerbi.com, nodig collega’s uit en deel zo eenvoudig uw rapporten en dashboards.

Klink dit al goed? Dan is er nog beter nieuws; veel van deze functionaliteit is nog gratis ook!  Dat geld in ieder geval voor Power BI Desktop. Ook het publiceren van deze dashboards is gratis! Voor het bijwerken van lokale databronnen of het beveiligd delen van rapporten is een pro licentie nodig. De prijs hiervan is op dit moment € 8,40 per gebruiker per maand.

Ervaar het zelf, ga naar www.powerbi.com, vul uw email adres in en ga aan de slag! Wilt u meer weten of heeft u vragen? Volda heeft ondertussen 2 jaar praktijkervaring met Power BI, dus neem gerust contact met ons op.

    Comments are closed

    Contact opnemen